aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
2010

Co všechno přinesl tento mukovsky bolestně hořkosladký rok? Základním pocitem je jistě trvající velký smutek nad předčasným a nevratným Petrovým odchodem. Paradoxem osudu se tak stalo ve chvíli, kdy se jeho poslední písničky dočkaly velmi nadějného uznání a zcela konkrétně se rýsovala další studiová a pódiová spolupráce s inovovanou partou autorů, muzikantů a producentů.

Leden byl ve znamení natočení a mediálního nabídnutí pilotního singlu Nebe nehledej, další písně pro chystané album vznikaly už v novém Petrově ministudiu Mux. Zkraje února oslavil pětačtyřicátiny, ale především s Luďkem Fialou a Honzou Dvořákem průběžně pracoval na muzice a textech pro příští
V bludišti dnů. Také proto odmítl účast na přípravě a koncertním provedení symfonických verzí starých písní Oceánu, ale bránit tomu projektu nechtěl. Byly různé krize, v jednu chvíli dokonce ohrožující jarní dokončení a vydání alba. Objevil se také tvůrčí stres, ale ten nebyl nezvyklý: poslední mixy tak proběhly v bezesné noci na středu 21. dubna, kdy se ve studiu ADK-Prague masterovalo. Lenka Hatašová nafotila, Mishka Suchá udělala obal, na úspěšné testování do Impulsu šel oficiální první singl A stejně tě ztrácím. Album vyšlo v pátek 21. května 2010, první výborná recenze se objevila v MFD následující pondělí, tedy právě v den, kdy Petr tragicky zemřel.

Šok, slzy, květiny a svíčky v Grébovce. Spousta solidních nekrologů i bulvární špína.Třetího června veřejné rozloučení v Praze a rodinný pohřeb v Českém Krumlově.Všechny Petrovy sólové desky, ale také kompilace Oceánu a Shalomu, se ocitly v oficiální Top 100, poslední album několik týdnů jako číslo 1. V srpnu byl sestříhán klip na jeho písňovou výpověď Cítím (vítr ve tvářích). Ohlášen restart Oceánu se zpěvačkou Jitkou Charvátovou. V říjnu se Petr stal Legendou Nočního proudu Českého rozhlasu. Vyšla sólová krabička s kompletem osmi CD a jednoho DVD. V listopadu se jméno Muk propracovalo do Top 8 Českého slavíka, Eva M. převzala cenu Rádia Impuls za nejúspěšnější píseň roku a kamarád Petr Kolář zazpíval Tančíš sama. V prosinci proběhl vzpomínkový koncert Petrových muzikálových kolegů v pražském divadle Broadway. Firma EMI Evě i albovým spolupracovníkům předala Zlatou desku za prodej V bludišti dnů. Dvacátého prosince TV Óčko odvysílalo hodinový speciál z Mukových klipů.

Je to opravdu úplně vše? Petr už s námi není, ale jeho písně naštěstí nedozněly. On své životní a profesní poslání naplnil nejlíp jak uměl, navíc leckomu svým odchodem poslal novou šanci. A my všichni na něj docela určitě nesmíme nikdy zapomenout…


Vloeno: 29.12.2010 | Autor: Karel Deniš
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka