aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 

PETR MUK
NOVÉ CD „OUTRO“
Album jeho posledních nahrávek vyjde v únoru 2011

Slova Intro a Outro mají v muzikantské mluvě své pevné významy. To první předznamenává poté následující hudbu, závěrečné Outro pak představuje poslední vzkaz k právě dohraným skladbám, v tomto případě však i ke konci jednoho mimořádného života.

Petrovo loňské album V bludišti dnů se stalo kritikou ceněným a v obchodech úspěšným. Jeho píseň A stejně tě ztrácím byla vůbec nejhranější v Ráááádiu Impuls. A přece to ještě nebylo vše. Odešel totiž od rozdělané práce. Po nalezení nových spolupracovníků a vybudování vlastního studia se objevil přebytek songů, s nimiž se počítalo už na další album, které chtěl Petr natočit a vydat co nejdříve po Bludišti. Zůstaly v nejrůznějším stupni rozpracování, od již kompletně nazpívaného v češtině (Zahrada skleněných růží) až po demosnímky ve „svahilštině“, tedy anglickému frázování vyhovujícím (ne)jazyku hudebních zkušeben.

Složitá otázka zněla: Nechat tyto nedokončené nahrávky navždy ležet, nebo dát naopak všem šanci na poznání vzniku zcela závěrečných Petrových písní? Jeho rozhodnutí nahradil stejný profesní maximalista, producent Luděk Fiala: výsledek jeho nelehké úvahy a pečlivé práce si můžete poslechnout. Nedošlo k žádným Petrem neschváleným aranžérským dodatkům. Neproběhly žádné zásadní technické úpravy, jak bylo natočeno, tak je předáváno. Zpíval-li po ránu, bylo to na jeho hlase znát, ale jde tu především o jeho chuť a sílu posunout zárodky písní dál, v tom záznamy lhát nemohou.

Toto CD tedy přináší ukázky z úplně posledních Mukových nahrávek, doplněné několika dalšími s tou dobou spjatými. Najdete tu tak například instrumentální předěly pro připravované turné, východiska Luďka Fialy a Jana Dvořáka k příštím „bludištním“ verzím či zcela neznámou novou slovenskou písničku, nazpívanou s Lacem Lučeničem.

Je to příležitost poznat již nerealizované hudební plány Petra Muka. Obejděme tedy alespoň na chvíli nelítostný osud a potěšme se jedním z našich nejzajímavějších hlasů minulého čtvrtstoletí. Vše v budoucnu vydané už bohužel budou jen čistě archivní vzpomínky...


Vloeno: 24.01.2011 | Autor: EMI
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka