aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
DVA ROKY BEZ PETRA, A PŘECE STÁLE SPOLU

Smutný čtyřiadvacátý květen je opět tady. Už/teprve dva roky uplynou od chvíle, kdy Petr Muk odešel z tohoto světa. Silně to zasáhlo rodinu, kamarády, kolegy i fanoušky, ale vlastně skoro každého u nás i na Slovensku, protože s jeho zpíváním se za více než dvacetiletou úspěšnou kariéru nesetkal jen málokdo. Nekrology, cédéčka a dévédéčka: je to všechno, co po Petrovi umělecky zbylo?

Naštěstí nikoli! Vedle kompilačních boxů, náznaku posledního studiového alba Outro nebo připomínek jeho skvělosti s Oceánem se dočkal zaslouženého andělského vstupu do Síně slávy Akademie populární hudby. Hned tři velké televize natočily jeho medailóny. Písničky z jeho repertoáru jsou stále oblíbeným cover tématem v talentových a jiných hudebních soutěžích. V Českém slavíku 2011 skončil těsně za Top 10. Jeho skladby jsou trvale v rozhlasových playlistech. Jeho kapela a fandové překonali dlouhý smutek vydařeným březnovým setkáním Spolu 2012, plným vzpomínek, ale především Petrových songů, také v novém podání jeho přátel.

Co bude dál? Každý z nás si jistě ponechá soukromou ozvěnu v duši: od kamarádů či spolupracovníků přes už více než 10 500 věrných podporovatelů na FB až po příznivce byť jen jediné jeho písničky. V roce 2012 nás společně čeká ještě několik možných příležitostí k Petrovu připomenutí. Už koncem srpna bychom se mohli setkat na pokračování fandovské březnové akce, tentokrát v rámci open-air festivalu v Kouřimi, městě generálních zkoušek na některá Petrova turné. Firma EMI chystá na září výběr často vůbec poprvé vydávaných Petrových songů se zajímavými partnery. Pojďme opět spojit síly při podzimním hlasování v Českém slavíku tak, aby Petrovo jméno zůstalo mezi nejúspěšnějšími, neboť se nezdá, že by zpěváků jeho talentu, pracovitosti a kvality přibývalo.

A hlavně ho stále poslouchejme. Osud mu dopřál jen 45 let života, naštěstí z toho větší polovinu zachycenou v nahrávkách jeho písniček. Přinejmenším od roku 1986 se tak můžeme těšit oficiálními záznamy mimořádného hlasu, ale také autorstvím/ spoluautorstvím repertoáru nebo instrumentálním podílem na něm. Čtěme jeho texty, je tam často ukryto víc, než se nám dosud zdálo. Vybavujme si jeho koncerty, na kterých jsme zpívali a skákali pod vedením s námi šťastného Petra a jeho p. m. bandu. Vzpomínejme na každé setkání s ním, otevřeným promluvit, zažertovat, podepsat se, vyfotit nebo obejmout s kýmkoli z nás.

Dost často zpíval slova Láska a Srdce. Více než kdykoli dříve teď víme, že zcela právem. Moc nám chybí.


Vloeno: 22.05.2012 | Autor: Karel Deniš
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka