aktualityvystoupeníturnébiografiediskografiefotovideomédiaextrashoppresskontakt
     
 

Byl jedinečný, zůstane nezapomenutelný...



Aktuální informace můžete sledovat i na nejoblíbenější sociální síti


 
PETR MUK – 50 LET / 50 PÍSNÍ

K únorovým nedožitým padesátinám Petra Muka vychází nejucelenější 3CD kompilace

Kompilace PLATINUM COLLECTION vychází dne 30. ledna 2015 k nedovršeným padesátinám PETRA MUKA (*4. 2. 1965 – †24. 5. 2010). Z dosud vydaných výběrů se jedná o ten nejkompletnější, v početných ukázkách zachycující téměř všechny hudební podoby tohoto výjimečného umělce.

„Petr Muk si připomínku jeho pozoruhodného muzikantského života spravedlivě zaslouží. Vedle nepochybného daru interpretačního patřil k těm popově spíše nemnohým u nás, kteří si dokáží sami napsat také funkční melodii, doplnit ji vlastním textem, zaranžovat, ve studiu nahrát a na pódiu zahrát. Uměl nalézat vnitřně nepředstíranou i potřebně účinnou vnějškovou prezentaci předávaného poselství, přitažlivou, svébytnou…“ (z albového komentáře K. Deniše)

Kolekce je rozdělena do tří částí: CD 1 je věnováno Oceánu, CD 2 Shalomu a CD 3 sólové dráze Petra Muka. Výběr písní probíhal v průběhu loňského roku na webu, kde pro třikrát 15 písňových favoritů z jednotlivých období hlasovali „přátelé“ facebookových stránek Petra Muka (dnes jde o téměř 80.000 lidí!). Pořadí skladeb na jednotlivých albech pak určily získané hlasy. Do celkového počtu padesáti písní k padesáti Petrovým nedožitým rokům byly jako bonusy doplněny některé pro něj zásadní skladby. Na CD Oceánu proto přibyly Havrani a Braň se touhám, v obou případech také s jeho texty. Shalomský disk doplnila Dvojhvězda, aranží Petra Kučery a textem Petra Honse vyzařující kvalitu jejich mnohaletého společného autorství. Sólová éra pak byla uzavřena dvěma skladbami z Mukova spíše přeslechnutého debutového alba z roku 1997: v hit Dál do srdcí proměněná východiska z hloubi osmdesátých let a sugestivně jemnou náladou mimořádné Okno v nebi.

Petr Muk vystudoval stavební průmyslovku v Českých Budějovicích. Začínal v punkových kapelách (Dural). V roce 1985 spoluzaložil kultovní skupinu OCEÁN (alba Dávná zem, Pyramida snů, 2 a ½; vítěz festivalu Rockfest 1988; koncertní turné po Velké Británii se skupinou Erasure - téměř 30 vystoupení; více než 400.000 prodaných nosičů).
S Petry Kučerou a Honsem vytvořil v roce 1992 projekt SHALOM – dále zpěvačky Jana Feriová, Jana Benetová, Jana Badurová, Míša Klímková ad. (alba Shalom, Olympictures, Brány vzkazů, 5, 4, 3, 2, 1…Shalom!, kompilace Bon soir, mademoiselle Paris a Komplet; v roce 1994 v Londýně natočený singl Someday/Passing By pro mezinárodní trh; závěrečný cover hit Stín katedrál; více než 300.000 prodaných nosičů, několikanásobné ocenění Platinovou deskou; Gramy 1992 - Zpěvák roku a Skupina roku).

Po kultovní megahvězdné éře Oceánu a Shalomu zažil nelehké období odklonu zájmu fanynek a fanoušků, následovalo dlouhé hledání a odhodlávání se k sólové kariéře… Petr jako by znovu začínal.
První sólové, eponymní, album Petr Muk vydal v roce 1997 (Loď ke hvězdám, Přicházíš s láskou, Okno v nebi, Dál do srdcí ad.). Následovala alba: Jizvy lásky (2000, hity Zrcadlo, Neusínej, Stoupám ti do hlavy, Tančíš sama, Ona se brání, Ve vlnách ad.), Dotyky snu (2002, Ty a já (teď a tady), Když někoho máš, Něžné dotyky, Závoj mlhy ad.),
Oh l ´Amour (2004, hity Oh l´Amour, Láska tě spoutá ad.), Osud ve dlaních (2005, hity Láska, ta nebezpečná věc, Teď zastav čas, Půl srdce a stín, Nikdo nikoho nezná ad.), kompilace Slunce/To nejlepší (2007), Slunce/Zrcadlo CD/DVD (2008), Muzikál a film (2009, písně z muzikálů Golem, Rusalka, Johanka z Arku, Galileo a Mona Lisa, filmové písně Znám jednu starou zahradu, Stín katedrál, Bon soir, mademoiselle Paris, Mou víru zná, Chci všechno znát, Láska je ráj, Kéž Pán Bůh nás má rád). Posledním albem, vydaným krátce před tragickou smrtí, bylo kritiky i příznivci ceněné V bludišti dnů (2010, hity A stejně tě ztrácím, Nebe nehledej, Cítím (vítr ve tváři), Pod černým sluncem, Skrytá zář ad.)
V roce 1997 debutoval na divadelních prknech v muzikálu Rusalka (Princ). K dalším muzikálovým rolím patřily: Raimond - Johanka z Arku (2000), Galileo – Galileo (2003), Rabi Löw - Golem (2006) a Leonardo da Vinci – Mona Lisa (2009).

Za všechna studiová alba získal Platinová nebo Zlatá ocenění IFPI ČR. V letech 2002 a 2003 obdržel Stříbrné Slavíky a v roce 2004 Bronzového. Několikrát byl oceněn v anketě TýTý ad.



Další informace najdete na:
www.facebook.com/pages/Petr-Muk
www.richart.cz
www.facebook.com/Warner.Music.CZ


Vloeno: 22.01.2015 | Autor: Warner Music Czech Republic s.r.o.
zpt
 
© 1997-2005 RichART. Všechna práva vyhrazena. | Redakční systém Marek Fábry | Hosting Beledia | Design a správa Mishka